10 jaar Repair Café bij Woningstichting Anna Paulowna

19 juni 2024 |

Op 25 juni aanstaande bestaat Repair Café Anna Paulowna 10 jaar. Deze maatschappelijke activiteit die al die jaren plaatsvindt bij Woningstichting Anna Paulowna trekt altijd bezoekers. De vrijwilligers zetten alles op alles om de meegebrachte kapotte spullen nieuw leven in te blazen. “Het resultaat is vaak ondergeschikt”, benadrukt woonconsulent Carolien Meijburg. “Een gezellig kletspraatje in de kantine, of een kopje koffie drinken met een oude bekende is minstens zo belangrijk. Daar hebben we al die jaren graag de ruimte voor geboden.”

Carolien is vanaf de start betrokken geweest bij het Repair Café. “We zochten destijds naar een manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Dit initiatief sloot daar mooi op aan. Bovendien konden we zo onze huurders ondersteunen om hun uitgaven te verminderen. Het verkleinen van de afvalberg was voor ons een derde argument om een Repair Café te faciliteren. De mooiste reden om ermee door te blijven gaan, was wat we in de praktijk zagen gebeuren: buurbewoners komen op een laagdrempelige manier met elkaar en met ons in contact. Dat is voor alle partijen heel waardevol.” 

Vrijwilliger van het eerste uur
De vrijwilligers zijn door de jaren heen gerouleerd. Maar Jan van Zutphen (88 jaar) uit Wieringerwaard is nog altijd van de partij. “Hij krijgt als voormalig eigenaar van een elektrozaak een apparaat regelmatig weer aan de praat. Kost het wat meer tijd dan een middag? Dan neemt hij het apparaat gerust mee naar huis om verder te sleutelen”, weet Carolien te vertellen.

Vrolijk de deur uit
Ook Antoinette Buursen uit Anna Paulowna is al lang betrokken bij de vrijwillige reparatiedienst. Ze zorgt als gastvrouw voor een kop koffie of thee met wat lekkers erbij. “Ik laat bezoekers het reparatieformulier invullen en houd in de gaten wie aan de beurt is.” Met name de gezelligheid is voor haar een reden om deze vrijwilligersfunctie zo lang vol te houden. “Zelfs als iets niet meer gemaakt kan worden, gaan mensen vrolijk de deur uit. Een middag als vrijwilliger bij het Repair Café geeft mij altijd een voldaan gevoel.”

Toegewijde vrijwilligers
Volgens Carolien is het Repair Café door de jaren heen steeds beter bekend geraakt en bezocht. Ze kijkt met veel plezier terug op de gezellige middagen in de showroom van het kantoor van Woningstichting Anna Paulowna. “Het fijne contact met de enthousiaste vrijwilligers heb ik altijd graag onderhouden. Sommigen verplaatsten zelfs een ziekenhuisbezoek om mee te kunnen doen. Dat noem ik nog eens toewijding.”

Wonen Plus Welzijn neemt over
Deze editie van het Repair Café is extra speciaal, omdat welzijnsorganisatie Wonen Plus Welzijn de activiteit overneemt van Woningstichting Anna Paulowna. Volgens Carolien is dat een logische stap. “De vrijwilligers hebben door de jaren heen hun wens uitgesproken vaker te willen repareren. Bij Wonen Plus Welzijn is er de mogelijkheid om structureel een keer per maand een Repair Café te organiseren. Op de locatie aan Kruiswijk 14 beschikt Wonen Plus Welzijn over een nieuwe, goed uitgeruste locatie waar alle ruimte is voor het Repair Café. Bij ons is de ruimte minder toegankelijk, dus ook dat is een reden om deze overname in gang te zetten. Uiteraard blijven we betrokken door onze bewoners te informeren over het Repair Café. En het gereedschap? Dat gaat natuurlijk mee naar Kruiswijk.”

Feestelijke jubileumeditie op 25 juni
De jubileumeditie op dinsdag 25 juni is van 14.00 tot 17.00 uur op het vertrouwde adres: Molenvaart 93 in Anna Paulowna. Inwoners van Anna Paulowna en Breezand zijn van harte welkom om kapotte spullen te laten repareren. Het team van Woningstichting Anna Paulowna maakt er met de vrijwilligers en bezoekers een feestelijke middag van. Daarna neemt Wonen Plus Welzijn het stokje over.

Bezoekadres

Molenvaart 93

1761 AC Anna Paulowna

Contact

0223 - 53 67 00

info@wsap.nl

Openingstijden

Op werkdagen van

08.30 tot 12.30 uur.

Volg ons