Woningdelen

Het woningtekort in Nederland is het gesprek van de dag. Ook wij zien dat alleenstaande woningzoekenden lang moeten wachten op hun eigen huurwoning. Een eigen plek is natuurlijk fantastisch, behalve als je er té lang op moet wachten. Hoe fijn zou het dan zijn om samen met een goede vriend (of vriendin, zus, broer bijvoorbeeld) een woning te delen?

Woningstichting Anna Paulowna vindt dat dat mogelijk moet zijn. Met het concept Woningdelen reiken we alleenstaande woningzoekenden een helpende hand.

Hieronder vindt u meer informatie over Woningdelen. Klik op het pijltje voor het antwoord op de vraag.

Voor wie is Woningdelen?

Woningstichting Anna Paulowna biedt deze mogelijkheid in de eerste plaats aan vrienden in Hollands Kroon. Deze twee vrienden kunnen aantonen dat ze verantwoord samen kunnen wonen. Het kunnen ook twee volwassenen zijn die familie van elkaar zijn (bijvoorbeeld broers, zussen, neven, nichten).

Voor wie is Woningdelen niet?

– Twee volwassen met een liefdesrelatie.
– Een ouder en een kind.
– Vrienden met kinderen. Dit contract geldt voor maximaal twee bewoners per woning.

Welke woningen komen voor Woningdelen beschikbaar?

In eerste instantie beoordeelt Woningstichting Anna Paulowna of een leegkomende woning in aanmerking komt voor Woningdelen. Een woning voor Woningdelen heeft minimaal twee gelijkwaardige slaapkamers. Jaarlijks zetten we maximaal 10% van onze vrijkomende woningen in voor Woningdelen. Uiteraard op basis van beschikbaarheid en interesse. We adverteren deze woningen zoals gebruikelijk op Woonmatch. Daar staat bij vermeld of het gaat om een vriendenwoning.

Wat zijn de voordelen van Woningdelen?

Het grootste voordeel van Woningdelen is natuurlijk dat je mogelijk al eerder op jezelf kunt wonen in Anna Paulowna. Woningdelen kun je zien als tussenstation. Na een paar jaar kun je mogelijk doorverhuizen naar een volgende woning. Er zijn meer voordelen die we graag aanstippen:

  • Je woont samen met iemand die je kent/vertrouwt.
  • Jullie sluiten een huurovereenkomst af voor onbepaalde tijd. Je regelt zelf met elkaar dat je de kosten voor huur, energie en het huurdersonderhoud van het huis en de tuin deelt.
  • Als jullie gezamenlijke inkomen te laag is, kunnen jullie huurtoeslag aanvragen. Hiervoor worden jullie beide inkomens meeberekend.

Wat zijn de voorwaarden van Woningdelen?
  • Je staat allebei ingeschreven op Woonmatch Kop van Noord-Holland (degene met de meeste punten reageert op een woning).
  • Je bent allebei 21 jaar of ouder.
  • In een motivatiegesprek kunnen jullie aantonen dat jullie als vrienden geschikt zijn voor Woningdelen. Woningstichting Anna Paulowna beoordeelt de geschiktheid.
  • De inschrijving in Woonmatch eindigt op het moment dat je een woning gaat huren. Dat is bij Woningdelen ook het geval. Vrienden krijgen wel de kans om hun inschrijfpunten terug te verdienen.

Hoe kun je Woningdelen beëindigen?

We hopen natuurlijk dat vrienden voor een langere periode in de woning wonen. Maar er kan uiteraard een reden zijn dat een van de vrienden het Woningdelen wil beëindigen. De achterblijver zoekt dan een nieuwe ‘vriend’ om de woning mee te delen, of beëindigt ook de huur. Uiteraard geldt er bij opzegging van het huurcontract altijd een opzegtermijn van een maand.

Heb je vragen over Woningdelen?
Neem dan contact op met een van onze woonconsulenten.

Bezoekadres

Molenvaart 93

1761 AC Anna Paulowna

Contact

0223 - 53 67 00

info@wsap.nl

Openingstijden

Op werkdagen van

08.30 tot 12.30 uur.

Volg ons