Bewonersverhaal: twee vriendinnen in één huurwoning

Esmee en Kayleigh delen sinds kort een sociale huurwoning. De vriendinnen hebben gereageerd op een woning die Woningstichting Anna Paulowna speciaal voor het nieuwe concept Woningdelen beschikbaar heeft gesteld. Dat nog niet iedereen bekend is met Woningdelen, blijkt wel uit de
reacties die de meiden krijgen. Ze vertellen waarom Woningdelen op dit moment een
goede oplossing voor hen is.

Esmee nam het initiatief. “Mijn moeder had iets over Woningdelen gelezen en vroeg of dat iets voor mij zou kunnen zijn. Ik had nog niet van Woningdelen gehoord en dacht vooral: met wie dan? Veel vrienden van mij zijn nog niet bezig met een eigen woning.” Toen ze meer las over Woningdelen op de website van de Woningstichting, dacht ze aan haar vriendin én collega Kayleigh. Ze gooide het idee in de app.

Kayleigh en Esmee in hun lichte woonkamer

Wat als?
“Ik zag het direct wel zitten”, gaat Kayleigh verder. “Ik woonde op kamers in Schagen, maar mijn vrienden wonen allemaal in Anna Paulowna. Daarom stond ik hier ook al ingeschreven. Het enige wat ik wel spannend vond, was: wat als het nu niet lukt, sta ik dan op straat? Bij ontbinden van het contract heb je namelijk niet zomaar een andere woning. Dat realiseerde ik me heel goed. Maar met Esmee durf ik dit wel aan. We hebben dezelfde ideeën, normen en waarden. We studeren allebei, we werken samen. Samenwonen zou ook wel moeten lukken.”

Gezellig gesprek
De twee vriendinnen schreven vervolgens samen een motivatiebrief. “En toen was het afwachten”, beschrijft Esmee. “We dachten dat de kans klein zou zijn. Maar al snel kregen we een telefoontje dat we op gesprek mochten komen bij de Woonconsulent. We wisten niet zo goed wat we daarvan moesten verwachten, maar het was vooral gezellig. Een paar dagen later hoorden we dat we de woning hadden!”

Samen inrichten
De kamers verdelen viel volgens de meiden wel mee. Kayleigh: “De slaapkamers zijn ongeveer even groot. De vraag was vooral wie het zonnetje op zijn raam wilde in de ochtend. Daar waren we het snel over eens: ik.” Ook over de kleuren hebben ze niet lang na hoeven denken. “We wilden allebei een lichte woonkamer, zodat de ruimte iets groter lijkt. In onze slaapkamers hebben we wat meer onze eigen voorkeur gekozen. We hebben meubels meegenomen en een aantal dingen samen gekocht. Nu is het echt een fijne woonkamer, waar ook onze huisdieren een eigen plek hebben.”

Gekke reacties
Esmee had het fijn thuis, maar vindt het lekker dat ze nu haar eigen plek heeft. “Kayleigh en ik hebben goede afspraken gemaakt over de taken in huis. We kijken op zondag altijd naar de komende weekplanning: wie is wanneer thuis? Dan bedenken we ook de boodschappen. Vaak doen we die samen, net als koken. Dat is wel zo gezellig.”
Dat ze allebei ook in dezelfde supermarkt werken, levert soms gekke reacties op. “Collega’s die vragen of we een stelletje zijn, bijvoorbeeld”, lacht Kayleigh. “Maar ook of we familie van elkaar zijn, omdat we samen wonen. Mensen kennen het concept Woningdelen gewoon nog niet goed.”

Hoe zit het met toeslagen?
Inmiddels wonen de vriendinnen alweer een paar maanden in hun nieuwe huis en dat bevalt prima. “We hebben kennis gemaakt met de buren”, zegt Esmee. “Altijd goed om te weten wie er naast je woont. Je weet nooit wanneer je iemand nodig hebt. En we hebben nog een paar financiële dingen uitgezocht. Omdat we allebei onder de 23 jaar zijn en de huur hoger is dan 454.66 euro, kunnen we nog geen huurtoeslag aanvragen. Vanaf januari kan dat wel. Dan tellen onze beide inkomens mee. We zijn nu nog aan het uitzoeken of je met Woningdelen toeslagpartners bent. Het is verstandig om daar in je eigen situatie altijd goed naar te kijken. Ook met het oog op de zorgtoeslag.”

Met wie kún je samenwonen?
Kayleigh en Esmee hebben ook nog een tip voor andere mensen die Woningdelen overwegen. “Het is leuk en voor ons nu een mooie oplossing, maar het is geen grapje. Je kunt niet zomaar met elke bekende samenwonen”, gaat Kayleigh verder. “Dezelfde normen en waarden hebben is belangrijk, maar je moet ook goede afspraken kunnen maken over financiële zaken, over het onderhoud van de tuin en de taken in huis. De een is misschien vroeg thuis, de ander werkt in de nacht. Maak alles bespreekbaar.”

Bezoekadres

Molenvaart 93

1761 AC Anna Paulowna

Contact

0223 - 53 67 00

info@wsap.nl

Openingstijden

Op werkdagen van

08.30 tot 12.30 uur.

Volg ons